Cebula zapiekana z beszamelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1161
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 łyżki soli kamiennej
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Sól kamienną przesypać na talerz. Cebulę obrać ze skóry, wydrążyć z niej środki i przełożyć do brytfanki. Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Następnie do stopionego masła wsypać mąkę, dobrze roztrzepać trzepaczką tak, aby składniki się wymieszały. Potem wlać do tego powoli mleko. Całość mieszać do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć, wtedy ściągnąć je z ognia i doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego oraz tartą gałką muszkatołową. Składniki ponownie wymieszać i przelać je do wydrążonych wcześniej cebul w brytfance, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż cebula zacznie się rumienić. Wówczas składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z sola kamienną.
Komentarze (0)