Pizza z klopsami sojowymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1990
Składniki:
- 400 g klopsów sojowych
- 25 g tartego sera cheddar
- 25 g tartego sera mozzarella
- 2 papryki zielone chili
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto skropić oliwą z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie, rozgnieść na grubość 1 cm i przełożyć do blachy do pieczenia.
Następnie ciasto wysmarować pastą pomidorową i posypać suszonym oregano. Klopsy sojowe sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i nałożyć na wysmarowane ciasto. Całość posypać pokrojoną papryką zieloną, tartym serem mozzarella oraz cheddar. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto skropić oliwą z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie, rozgnieść na grubość 1 cm i przełożyć do blachy do pieczenia.
Następnie ciasto wysmarować pastą pomidorową i posypać suszonym oregano. Klopsy sojowe sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i nałożyć na wysmarowane ciasto. Całość posypać pokrojoną papryką zieloną, tartym serem mozzarella oraz cheddar. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)