Casarecce z brokułem, parmezanem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2010
Casarecce z brokułem, parmezanem i orzechami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu casarecce
  • 20 g orzeszków pinii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 brokuł
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, pokroić w różyczki, przełożyć do ronda, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Makaron przesypać do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i wsypać do niej orzeszki pinii. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim, po czym dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz brokuła. Składniki wymieszać, a następnie zalać śmietaną i posypać tartym parmezanem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i podawać z pszennym chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów