Casarecce z brokułem, parmezanem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2201
Składniki:
- 30 g makaronu casarecce
- 20 g orzeszków pinii
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 brokuł
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, pokroić w różyczki, przełożyć do ronda, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Makaron przesypać do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i wsypać do niej orzeszki pinii. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim, po czym dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz brokuła. Składniki wymieszać, a następnie zalać śmietaną i posypać tartym parmezanem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i podawać z pszennym chlebem.
Komentarze (0)