Pizza z mozzarellą, parmezanem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1528
Składniki:
- 30 g mozzarelli w plastrach
- 20 g łuskanych orzechów włoskich
- 15 g tartego parmezanu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Ciasto:
- 15 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią woda, cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie i umieścić je w blasze do pieczenia. Całość wysmarować pikantnym keczupem i posypać tartym parmezanem. Na to nałożyć plastry sera mozzarella i dodać orzechy włoskie. Wszystko posypać suszonym oregano, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)