Carpaccio z tuńczyka, bobu i szpinaku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2408
Carpaccio z tuńczyka, bobu i szpinaku
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego tuńczyka
  • 40 g bobu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Tuńczyka wędzonego pokroić na cienkie plastry, wyłożyć na talerz i zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Bób umyć, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na rybę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Szpinak dokładnie opłukać, osączyć z wody, drobno posiekać i dodać do zeszklonej cebuli. Doprawić pieprzem oraz solą. Całość smażyć przez 2 minuty, po czym wyłożyć na bób. Połowę cytryny pokroić na ćwiartki i udekorować talerz, a z drugiej połowy wycisnąć sok i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów