Carpaccio z tuńczyka, bobu i szpinaku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2408
Składniki:
- 40 g wędzonego tuńczyka
- 40 g bobu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szpinaku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tuńczyka wędzonego pokroić na cienkie plastry, wyłożyć na talerz i zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Bób umyć, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na rybę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Szpinak dokładnie opłukać, osączyć z wody, drobno posiekać i dodać do zeszklonej cebuli. Doprawić pieprzem oraz solą. Całość smażyć przez 2 minuty, po czym wyłożyć na bób. Połowę cytryny pokroić na ćwiartki i udekorować talerz, a z drugiej połowy wycisnąć sok i polać całość.
Komentarze (0)