Carpaccio z buraków i soczewicy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1912
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g soczewicy
- 5 czerwonych buraczków
- 4 liście szpinaku do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi szczypiorku do dekoracji
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z limonki
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę moczyć w bulionie warzywnym przez 2 godziny, potem gotować na małym ogniu. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, dodać do gotowanej soczewicy i ugotować razem do miękkości. Gotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, odcedzić i wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone przełożyć do składników na talerzu i zalać sokiem z limonki. Wszystko udekorować liśćmi szpinaku i szczypiorkiem.
Komentarze (0)