Carpaccio z buraków i soczewicy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1742
Carpaccio z buraków i soczewicy
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g soczewicy
  • 5 czerwonych buraczków
  • 4 liście szpinaku do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi szczypiorku do dekoracji
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę moczyć w bulionie warzywnym przez 2 godziny, potem gotować na małym ogniu. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, dodać do gotowanej soczewicy i ugotować razem do miękkości. Gotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, odcedzić i wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone przełożyć do składników na talerzu i zalać sokiem z limonki. Wszystko udekorować liśćmi szpinaku i szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów