Carpaccio z dziczyzny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2351
Carpaccio z dziczyzny
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g combra z sarny
  • 60 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 10 pomidorków cherry
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Pomidorki oraz rukolę umyć i odsączyć z wody. Comber z sarny dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski dodać rozgniecione ziarna jałowca oraz obrany ze skóry i rozgnieciony drobno czosnek. Wlać do tego płynny miód, oliwę z oliwek, wino czerwone i ocet balsamiczny. Składniki w misce wymieszać i włożyć do tego oprószony solą oraz pieprzem comber z sarny. Wszystko owinąć folią spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, wyciągnąć mięso z marynaty i pokroić ostrym nożem w cienkie plastry. Wszystko wyłożyć na talerz i udekorować pomidorkami cherry oraz rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów