Carpaccio z dziczyzny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2351
Składniki:
- 800 g combra z sarny
- 60 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego
- 10 pomidorków cherry
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziarna jałowca
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Pomidorki oraz rukolę umyć i odsączyć z wody. Comber z sarny dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski dodać rozgniecione ziarna jałowca oraz obrany ze skóry i rozgnieciony drobno czosnek. Wlać do tego płynny miód, oliwę z oliwek, wino czerwone i ocet balsamiczny. Składniki w misce wymieszać i włożyć do tego oprószony solą oraz pieprzem comber z sarny. Wszystko owinąć folią spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, wyciągnąć mięso z marynaty i pokroić ostrym nożem w cienkie plastry. Wszystko wyłożyć na talerz i udekorować pomidorkami cherry oraz rukolą.
Komentarze (0)