Cannoli nadziewane z cieciorką, korniszonem, serem i bagietką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1617
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- 1 białko jajka
- Na cannoli:
- 300 g maki pszennej
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- Na nadzienie:
- 300 g cieciorki w zalewie
- 30 g rozpuszczonego masła
- 3 korniszony
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 bagietka bez skóry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować cannoli: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Potem dodać do tego masło, wlać białe wino wytrawne i z całości zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto odstawić na 30 minut w cieple miejsce. Następnie rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Wycięte krążki nawinąć na blaszane rurki, wysmarować je białkiem jajka i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć je z tłuszczu, zdjąć z foremek i przestudzić. Przygotować nadzienie: cieciorkę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Bagietkę bez skóry pokruszyć na małe kawałeczki i dodać do cieciorki w misce. Korniszony pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Wsypać do tego tarty parmezan i wlać roztopione masło. Całość doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, dobrze wymieszać i nadziać tym usmażone wcześniej cannoli. Gotowe wyłożyć na talerz i podawać do spożycia.
Komentarze (0)