Cannelloni z parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2472
Składniki:
- 8-10 szerokich płatów makaronu (jak na lazanię)
- 750 g pomidorów koktajlowych
- 220 g koziego sera
- 6 łyżek gotowego czerwonego pesto
- 6 łyżek gotowego zielonego pesto
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- bazylia do przybrania
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone pomidory i smażyć pod przykryciem przez 7 minut. Do pomidorów dodać oregano, cukier puder, szczyptę, soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut. Pesto czerwone i zielone wymieszać z kozim serem. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić plastry makaronu. Kiedy makaron zmięknie, wyciągnąć go i rozłożyć na deseczce. Na rozłożony makaron nałożyć wymieszane pesto i zwinąć ciasto makaronowe jak naleśniki. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania i rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Do naczynia włożyć zawinięte ciasto makaronowe i zalać je do połowy przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Całość włożyć do piekarnika i piec, do czasu, aż ciasto się lekko przyrumieni. Przed końcem pieczenia posypać wierzch parmezanem. Jak ser zacznie się rozpływać, naczynie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na stół. Podawać na ciepło ozdobione liściem bazylii w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)