Cannelloni z parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2472
Cannelloni z parmezanem
fot. pieterjanviaene / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8-10 szerokich płatów makaronu (jak na lazanię)
  • 750 g pomidorów koktajlowych
  • 220 g koziego sera
  • 6 łyżek gotowego czerwonego pesto
  • 6 łyżek gotowego zielonego pesto
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • bazylia do przybrania
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone pomidory i smażyć pod przykryciem przez 7 minut. Do pomidorów dodać oregano, cukier puder, szczyptę, soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut. Pesto czerwone i zielone wymieszać z kozim serem. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić plastry makaronu. Kiedy makaron zmięknie, wyciągnąć go i rozłożyć na deseczce. Na rozłożony makaron nałożyć wymieszane pesto i zwinąć ciasto makaronowe jak naleśniki. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania i rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Do naczynia włożyć zawinięte ciasto makaronowe i zalać je do połowy przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Całość włożyć do piekarnika i piec, do czasu, aż ciasto się lekko przyrumieni. Przed końcem pieczenia posypać wierzch parmezanem. Jak ser zacznie się rozpływać, naczynie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na stół. Podawać na ciepło ozdobione liściem bazylii w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów