Buraczki z kapustą i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1506
Składniki:
- 20 g parmezanu z plastrach
- 4 liście czerwonej kapusty
- 2 białe buraczki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki soku z granatów czerwonych
- gałązki portulaki pospolitej
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie buraczki białe przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Na buraczki wyłożyć plastry parmezanu. Liście kapusty czerwonej sparzyć wrzącą wodą i pokroić je drobno do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej kapusty w misce. Wlać do tego sok z czerwonych granatów, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżej portulaki.
Komentarze (0)