Kaczka cannelloni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 624
Składniki:
- 4 liście botwiny
- 100 g wątróbki kaczej
- 8 rurek makaronu cannelloni
- 4 świeże prawdziwki
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 50 g masła
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 prawdziwek
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Makaron cannelloni wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Piersi z kaczki oraz wątróbkę kurzą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzyby, wsypać do tego suszony tymianek, majeranek i dobrze wymieszać. Dodać do tego przemielone maszynką mięso z kaczki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia, napełnić tym ugotowany makaron i przełożyć do brytfanki.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszać, po czym dodać do tego pokrojonego prawdziwka i zeszklić go na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym makaron z mięsem w brytfance.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować liśćmi botwiny.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszać, po czym dodać do tego pokrojonego prawdziwka i zeszklić go na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym makaron z mięsem w brytfance.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować liśćmi botwiny.
Komentarze (0)