Camembert w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 645
Camembert w cieście
fot. lblinova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 sery camembert
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Camemberta wyciągnąć z opakowania i oprószyć go mielonym kolorowym pieprzem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wlać do tego roztopione masło, letnią wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu nałożyć je na camemberta, dokładnie zlepić ręcznie i całość wysmarować białkiem jajka.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów