Camembert w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 874
Składniki:
- 2 sery camembert
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Camemberta wyciągnąć z opakowania i oprószyć go mielonym kolorowym pieprzem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wlać do tego roztopione masło, letnią wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu nałożyć je na camemberta, dokładnie zlepić ręcznie i całość wysmarować białkiem jajka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wlać do tego roztopione masło, letnią wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu nałożyć je na camemberta, dokładnie zlepić ręcznie i całość wysmarować białkiem jajka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)