
Calamarata z sosem węgierskim
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2765

Składniki:
- 400 g makaronu calamarata
- świeża bazylia
- sól
- Sos:
- 250 g szynki wędzonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Makaron Calamarata wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić.
Przygotować sos: szynkę pokroić w kostkę i oprószyć ją mąką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego oprószoną mąką pokrojoną szynkę i lekko ją przyrumienić na średnim ogniu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją drobno i dodać do składników na patelni. Smażyć ją przez 30 sekund, po czym wlać do tego koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką chili, przyprawą do gulaszu i wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem,
Gotową potrawę przełożyć do misek i udekorować świeżą bazylią.
Przygotować sos: szynkę pokroić w kostkę i oprószyć ją mąką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego oprószoną mąką pokrojoną szynkę i lekko ją przyrumienić na średnim ogniu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją drobno i dodać do składników na patelni. Smażyć ją przez 30 sekund, po czym wlać do tego koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką chili, przyprawą do gulaszu i wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem,
Gotową potrawę przełożyć do misek i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)