Calamarata z sosem węgierskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 82
Calamarata z sosem węgierskim
fot. OxanaDenezhkina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu calamarata
  • świeża bazylia
  • sól
  • Sos:
  • 250 g szynki wędzonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Makaron Calamarata wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić.

Przygotować sos: szynkę pokroić w kostkę i oprószyć ją mąką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego oprószoną mąką pokrojoną szynkę i lekko ją przyrumienić na średnim ogniu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją drobno i dodać do składników na patelni. Smażyć ją przez 30 sekund, po czym wlać do tego koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką chili, przyprawą do gulaszu i wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem,

Gotową potrawę przełożyć do misek i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów