Burritos z kurczakiem i fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2302
Składniki:
- 20 g czerwonej fasoli
- 4 gotowego pikantnego sosu meksykańskiego
- 2 wędzone piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 placki burritos
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 główka sałaty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę namoczyć w 0,5 l lekko osolonej wody, dodać do czosnek, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew pokroić w słomkę, a cebulę w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i także pokroić w kostkę. Sałatę dokładnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Piersi kurczaka pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną marchew, podsmażyć przez 1,5 minuty, następnie dodać do tego cebulę, paprykę i zeszklić. Następnie warzywa połączyć z fasolą. Dodać do tego pokrojone piersi kurczaka, sałatę (część pozostawić do dekoracji) i sos meksykański. Doprawić pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Placki burritos skropić 4 łyżkami letniej wody, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, piec przez 30 sekund, po czym wyciągnąć i nałożyć na nie wszystkie składniki. Placki zawinąć, przełożyć na talerz i udekorować częścią pokrojonej sałaty i pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze (1)
Ja najczesciej robie burrito z miesa na steki bez marchwi,fasole zas biore z puszki,co ulatwia duzo prace.