Burgery z fasoli, papryki i ziemniaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1653
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bułki zwykłe
- 2 korniszony
- 2 plastry sera cheddar
- sól
- pieprz
- Burgery:
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Korniszony pokroić w cienkie plastry. Bułki zwykłe przekroić na połowy i zrumienić je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia.
Przygotować burgery: ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je z skóry i pokroić w kostkę do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków w misce. Fasolę osączyć z zalewy i utłuc ją tłuczkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników w misce, po czym dodać do koncentrat pomidorowy i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli, przyprawą do ziemniaków, suszoną kolendrą i wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je na rumiany kolor na pozostałej rozgrzanej oliwie na patelni. Smażąc drugą stroną kotletów, należy nałożyć na nie plastry sera cheddar i smażyć do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na zrumienione wcześniej bułki i nałożyć korniszony.
Przygotować burgery: ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je z skóry i pokroić w kostkę do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków w misce. Fasolę osączyć z zalewy i utłuc ją tłuczkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników w misce, po czym dodać do koncentrat pomidorowy i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli, przyprawą do ziemniaków, suszoną kolendrą i wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je na rumiany kolor na pozostałej rozgrzanej oliwie na patelni. Smażąc drugą stroną kotletów, należy nałożyć na nie plastry sera cheddar i smażyć do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na zrumienione wcześniej bułki i nałożyć korniszony.
Komentarze (0)