Burgery z orzechami i sosem tzatziki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2219
Burgery z orzechami i sosem tzatziki
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 bułki zwykle
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • Burgery:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • Sos:
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 zielone ogórki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięte umyć i osączyć z wody. Bułki przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i również ją pokroić w cienkie plastry.

Przygotować sos: ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, przełożyć je do miski, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli i odstawić na kilka minut, aż ogórki puszczą sok. Wtedy odlać nadmiar soku i dodać do tego obraną ze skóry oraz pokrojona drobno cebulę. Zielony koperek posiekać drobno i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku pieprzem, suszonym oregano, zalać jogurtem greckim, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.

Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać do niego tartą bułkę i tłuczone orzeszki ziemne. Następnie natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu suszonym tymiankiem, mieloną kolendrą, po czym wbić do tego jajko i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z patelni i przełożyć na pokrojone wcześniej bułki na talerzu. Na to nałożyć pokrojoną cebule, pomidory oraz wyciągnięty z lodówki sos tzatziki. Pozostały sos przełożyć do miseczki i udekorować go listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów