Burgery z orzechami i sosem tzatziki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2219
Składniki:
- 4 bułki zwykle
- 4 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 listki świeżej mięty
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- Burgery:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka tłuczonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- Sos:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 zielone ogórki
- 1 cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięte umyć i osączyć z wody. Bułki przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i również ją pokroić w cienkie plastry.
Przygotować sos: ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, przełożyć je do miski, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli i odstawić na kilka minut, aż ogórki puszczą sok. Wtedy odlać nadmiar soku i dodać do tego obraną ze skóry oraz pokrojona drobno cebulę. Zielony koperek posiekać drobno i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku pieprzem, suszonym oregano, zalać jogurtem greckim, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać do niego tartą bułkę i tłuczone orzeszki ziemne. Następnie natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu suszonym tymiankiem, mieloną kolendrą, po czym wbić do tego jajko i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z patelni i przełożyć na pokrojone wcześniej bułki na talerzu. Na to nałożyć pokrojoną cebule, pomidory oraz wyciągnięty z lodówki sos tzatziki. Pozostały sos przełożyć do miseczki i udekorować go listkami świeżej mięty.
Przygotować sos: ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, przełożyć je do miski, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli i odstawić na kilka minut, aż ogórki puszczą sok. Wtedy odlać nadmiar soku i dodać do tego obraną ze skóry oraz pokrojona drobno cebulę. Zielony koperek posiekać drobno i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku pieprzem, suszonym oregano, zalać jogurtem greckim, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać do niego tartą bułkę i tłuczone orzeszki ziemne. Następnie natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu suszonym tymiankiem, mieloną kolendrą, po czym wbić do tego jajko i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z patelni i przełożyć na pokrojone wcześniej bułki na talerzu. Na to nałożyć pokrojoną cebule, pomidory oraz wyciągnięty z lodówki sos tzatziki. Pozostały sos przełożyć do miseczki i udekorować go listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)