Burger z jajkiem, serem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2418
Składniki:
- 200 g mielonej wołowiny
- 4 marchewki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 3 krople magi
- 2 plastry sera żółtego
- 1 mała ćwiartka kapusty białej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę pokroić drobno, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem i odcedzić. Do kapusty dodać mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, wbić 1 jajko, dodać maggi, szczyptę soli, pieprzu, dokładnie wymieszać i uformować ręcznie duże burgery. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wyłożyć burgery i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Podczas smażenia drugiej strony należy na mięso wyłożyć plastry sera żółtego, a na ser wbić jajko. Wszystko doprawić pieprzem i solą. Kiedy jajko zetnie się do połowy, całość przełożyć na talerz. Marchew pokroić w kostkę i ugotować do miękkości, następnie odcedzić i podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, po czym wyłożyć obok burgera.
Komentarze (0)