Burgery z kiełbasy, pieczarek, cukinii i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1550
Składniki:
- 4 duże pieczarki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki tartego sera cheddar
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Burgery:
- 6 pęt kiełbasy śląskiej
- 1 mała, zielona cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz cukinię umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Pieczarki obrać z błony, pozbawić trzonków i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i od chwili zagotowania wody, pieczarki gotować na parze przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć je z sita i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i nałożyć na ugotowane pieczarki.
Przygotować burgery: kiełbasę śląską pozbawić skóry i zmielić przez maszynkę do mięsa do miski. Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do kolejnej miski. Następnie ze startej cukinii odcisnąć nadmiar wody ręcznie, a starty miąższ dodać do mielonej kiełbasy. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką, kminkiem i suszonym oregano. Wbić do tego jajko, wyrobić i uformować z tego małe kotlety. Smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę kotletów, należy je posypać tartym serem cheddar i smażyć do chwili, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do pieczarek z cebulą.
Wszystko polać pikantnym keczupem, udekorować czarnymi oliwkami i nakryć pieczarkami.
Przygotować burgery: kiełbasę śląską pozbawić skóry i zmielić przez maszynkę do mięsa do miski. Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do kolejnej miski. Następnie ze startej cukinii odcisnąć nadmiar wody ręcznie, a starty miąższ dodać do mielonej kiełbasy. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką, kminkiem i suszonym oregano. Wbić do tego jajko, wyrobić i uformować z tego małe kotlety. Smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę kotletów, należy je posypać tartym serem cheddar i smażyć do chwili, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do pieczarek z cebulą.
Wszystko polać pikantnym keczupem, udekorować czarnymi oliwkami i nakryć pieczarkami.
Komentarze (0)