Burgery z kiełbasy, pieczarek, cukinii i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1487
Burgery z kiełbasy, pieczarek, cukinii i sera
fot. SuziJane / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże pieczarki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki tartego sera cheddar
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Burgery:
  • 6 pęt kiełbasy śląskiej
  • 1 mała, zielona cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz cukinię umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Pieczarki obrać z błony, pozbawić trzonków i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i od chwili zagotowania wody, pieczarki gotować na parze przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć je z sita i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i nałożyć na ugotowane pieczarki.

Przygotować burgery: kiełbasę śląską pozbawić skóry i zmielić przez maszynkę do mięsa do miski. Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do kolejnej miski. Następnie ze startej cukinii odcisnąć nadmiar wody ręcznie, a starty miąższ dodać do mielonej kiełbasy. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką, kminkiem i suszonym oregano. Wbić do tego jajko, wyrobić i uformować z tego małe kotlety. Smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę kotletów, należy je posypać tartym serem cheddar i smażyć do chwili, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do pieczarek z cebulą.

Wszystko polać pikantnym keczupem, udekorować czarnymi oliwkami i nakryć pieczarkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów