Buraki z cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7162
Składniki:
- 1 1/2 kg buraków
- 1 1/2 kg cukinii
- 1 kg cebuli
- Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/5 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
Opis przygotowania:
Buraki ugotować w łupinach, po wystudzeniu obrać. Buraki i cukinię potrzeć na grubej tarce, a cebulę pokroić w piórka. Składniki zalewy dać do garnka i gotować 10 minut. Wlać do potartych jarzyn, wymieszać nakładać do słoików. Słoiki gotować na małym ogniu 30 minut. Zimową porą do ziemniaków na obiad akurat. Smaczne i zdrowe.
Komentarze (1)
wlasnie jestem w trakcie robienia tych buraczkow...super przepis.