Buraki z cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6343

Składniki:

  • 1 1/2 kg buraków
  • 1 1/2 kg cukinii
  • 1 kg cebuli
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/5 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.

Opis przygotowania:

Buraki ugotować w łupinach, po wystudzeniu obrać. Buraki i cukinię potrzeć na grubej tarce, a cebulę pokroić w piórka. Składniki zalewy dać do garnka i gotować 10 minut. Wlać do potartych jarzyn, wymieszać nakładać do słoików. Słoiki gotować na małym ogniu 30 minut. Zimową porą do ziemniaków na obiad akurat. Smaczne i zdrowe.

Autor: irena

1 komentarz

wlasnie jestem w trakcie robienia tych buraczkow...super przepis.

Podobne przepisy