Buraki pieczone z jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3589
Składniki:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg buraczków czerwonych
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Buraczki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie buraki czerwone zalać 2 l wody i ugotować do miękkości ze skórą. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Oprószyć je pieprzem, solą, mielonym kminkiem, zalać oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni przez 25 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, zalać jogurtem naturalnym i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)