Buraki pieczone z jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3589
Buraki pieczone z jogurtem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Buraczki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie buraki czerwone zalać 2 l wody i ugotować do miękkości ze skórą. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Oprószyć je pieprzem, solą, mielonym kminkiem, zalać oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni przez 25 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, zalać jogurtem naturalnym i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów