Buraczki mojej mamy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1962
Buraczki mojej mamy

Składniki:

  • 6 średnich buraków
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól

Opis przygotowania:

Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok.1,5 godz. do miękkości. Następnie ucieramy buraki na tarce o małych otworach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy, aż zasmażka stanie się złota. Dodajemy buraczki, przyprawiamy cukrem, solą, sokiem z cytryny, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Podajemy na gorąco jako przystawkę do dań mięsnych.

Autor: lipsi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów