Buraczki mojej mamy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1962
Składniki:
- 6 średnich buraków
- łyżka cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól
Opis przygotowania:
Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok.1,5 godz. do miękkości. Następnie ucieramy buraki na tarce o małych otworach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy, aż zasmażka stanie się złota. Dodajemy buraczki, przyprawiamy cukrem, solą, sokiem z cytryny, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Podajemy na gorąco jako przystawkę do dań mięsnych.
Komentarze (0)