Buraczki z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2451

Składniki:

  • 70 dag buraczków
  • 20 dag jabłek kwaśnych
  • 3 dag masła lub margaryny
  • 2 dag mąki
  • 100 ml śmietany
  • sól, cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku

Opis przygotowania:

Buraczki oczyść, umyj, włóż do wrzącej wody, ugotuj pod przykryciem. Następnie odcedź, wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach razem z obranymi i wydrążonymi z gniazd nasiennych jabłkami. Tłuszcz rozgrzej, wymieszaj z mąką, zasmaż nie rumieniąc, połącz z przygotowanymi buraczkami, wlej śmietanę, zamieszaj, zagotuj i dopraw do smaku.

Autor: plateau

2 komentarze

Można bez zasmażki :) wtedy i tak są dobre

Do buraczków dodaj jablka i oliwę z oliwek. Pieprz i sól (cukiero dosmaku). Smacznego! Na zimno!

Podobne przepisy