Buraczki z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3068
Składniki:
- 70 dag buraczków
- 20 dag jabłek kwaśnych
- 3 dag masła lub margaryny
- 2 dag mąki
- 100 ml śmietany
- sól, cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Opis przygotowania:
Buraczki oczyść, umyj, włóż do wrzącej wody, ugotuj pod przykryciem. Następnie odcedź, wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach razem z obranymi i wydrążonymi z gniazd nasiennych jabłkami. Tłuszcz rozgrzej, wymieszaj z mąką, zasmaż nie rumieniąc, połącz z przygotowanymi buraczkami, wlej śmietanę, zamieszaj, zagotuj i dopraw do smaku.
Komentarze (2)
Można bez zasmażki :) wtedy i tak są dobre
Do buraczków dodaj jablka i oliwę z oliwek. Pieprz i sól (cukiero dosmaku). Smacznego! Na zimno!