Buraczki marynowane w sosie tatarskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2215
Buraczki marynowane w sosie tatarskim
fot. Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na marynatę:
  • 3 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg małych buraczków czerwonych
  • 0,5 szklanki cukru
  • Sos tatarski:
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 jajka gotowane
  • 2 łyżki marynowanych grzybów (podgrzybki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu białego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Opis przygotowania:

Przygotować marynatę: buraczki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości ze skóra. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę i przełożyć je do miski. Następnie do rondla wlać 3 szklanki wody, ocet, wsypać cukier i sól. Potem dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i całość zagotować na dużym ogniu. Zagotowanymi składnikami zalać pokrojone buraczki w misce i pozostawić całość pod przykryciem przez 2 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie składniki marynaty odcedzić, a same buraczki przełożyć do kolejnej miski.

Przygotować sos tatarski: 2 jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych wcześniej buraczków w misce. Potem korniszony oraz marynowane grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych składników misce. Następnie dodać do tego posiekany drobno szczypiorek. Jogurt przelać do kubka, dodać do niego majonez, tarty chrzan, wsypać cukier, szczyptę sol oraz, pieprzu białego i razem dokładnie roztrzepać widelcem. Następnie zalać tym zalać wszystko w misce i wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów