Buraczki marynowane w sosie tatarskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2215
Składniki:
- Na marynatę:
- 3 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg małych buraczków czerwonych
- 0,5 szklanki cukru
- Sos tatarski:
- 100 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka gotowane
- 2 łyżki marynowanych grzybów (podgrzybki)
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
Opis przygotowania:
Przygotować marynatę: buraczki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości ze skóra. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę i przełożyć je do miski. Następnie do rondla wlać 3 szklanki wody, ocet, wsypać cukier i sól. Potem dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i całość zagotować na dużym ogniu. Zagotowanymi składnikami zalać pokrojone buraczki w misce i pozostawić całość pod przykryciem przez 2 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie składniki marynaty odcedzić, a same buraczki przełożyć do kolejnej miski.
Przygotować sos tatarski: 2 jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych wcześniej buraczków w misce. Potem korniszony oraz marynowane grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych składników misce. Następnie dodać do tego posiekany drobno szczypiorek. Jogurt przelać do kubka, dodać do niego majonez, tarty chrzan, wsypać cukier, szczyptę sol oraz, pieprzu białego i razem dokładnie roztrzepać widelcem. Następnie zalać tym zalać wszystko w misce i wymieszać.
Przygotować sos tatarski: 2 jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych wcześniej buraczków w misce. Potem korniszony oraz marynowane grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych składników misce. Następnie dodać do tego posiekany drobno szczypiorek. Jogurt przelać do kubka, dodać do niego majonez, tarty chrzan, wsypać cukier, szczyptę sol oraz, pieprzu białego i razem dokładnie roztrzepać widelcem. Następnie zalać tym zalać wszystko w misce i wymieszać.
Komentarze (0)