Buraczki z brokułem, serem i chipsami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1377
Składniki:
- 250 g twarogu koziego
- 6 chipsów paprykowych
- 4 buraczki czerwone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 brokuł
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować go blenderem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Następnie przestudzone buraczki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do startych buraczków wlać oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, cukrem i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć je łyżką do zmiksowanego wcześniej brokuła na talerzu. Na to nałożyć po jednej łyżce twarogu koziego i wszystko udekorować chipsami paprykowymi.
Komentarze (0)