Buraczki w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1606
Składniki:
- 350 g małych czerwonych buraczków
- 300 ml mleko kokosowego
- 50 g masła klarowanego
- 8 suszonych liści curry
- 3 suszone liście pandanu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone obrać ze skory i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać suszone liście curry oraz pandanu. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej buraczki i zalać je mlekiem kokosowym. Wlać do tego ocet winny, oprószyć mieloną kolendrą, cynamonem i doprawić do smaku szczypta soli oraz cukrem. Wszystko wymieszać i gotować do miękkości buraczków. Kiedy zmiękną całość ściągną z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)