Buraczki w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1471
Buraczki w curry
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g małych czerwonych buraczków
  • 300 ml mleko kokosowego
  • 50 g masła klarowanego
  • 8 suszonych liści curry
  • 3 suszone liście pandanu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone obrać ze skory i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać suszone liście curry oraz pandanu. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej buraczki i zalać je mlekiem kokosowym. Wlać do tego ocet winny, oprószyć mieloną kolendrą, cynamonem i doprawić do smaku szczypta soli oraz cukrem. Wszystko wymieszać i gotować do miękkości buraczków. Kiedy zmiękną całość ściągną z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów