Buraczki smażone z botwinką i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2161
Buraczki smażone z botwinką i cebulą
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 małe buraczki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki białego, półsłodkiego wina Beauvillon
  • pęczek botwinki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Buraczki z botwinką umyć i osączyć z wody. Buraczki oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Botwinkę pokroić na małe kawałki. Masło stopić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodać do niego pokrojone wcześniej buraczki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wlać do tego białe półsłodkie wino i dodać pokrojoną cebulę oraz botwinkę. Całość doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów