Buraczki smażone z botwinką i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2361
Składniki:
- 4 małe buraczki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki białego, półsłodkiego wina Beauvillon
- pęczek botwinki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Buraczki z botwinką umyć i osączyć z wody. Buraczki oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Botwinkę pokroić na małe kawałki. Masło stopić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodać do niego pokrojone wcześniej buraczki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wlać do tego białe półsłodkie wino i dodać pokrojoną cebulę oraz botwinkę. Całość doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)