Bułki zapiekane z serem i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2489
Bułki zapiekane z serem i jajkiem
fot. Naeset Roe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera gouda
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 bułki zwykłe
  • 2 jajka
  • 2 truskawki do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Truskawki oraz zielony koperek umyć i osaczyć z wody. Koperek drobno posiekać. Bułki przekroić w górnej ich części, po czym wydrążyć środki. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka pokroić w kostkę i przełożyć do wydrążonych bułek. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, granulowanym czosnkiem i posypać zielonym koperkiem. Następnie całość posypać tartym serem gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Boczek wędzony zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko udekorować truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów