Bułki zapiekane z serem i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2693
Składniki:
- 20 g tartego sera gouda
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 bułki zwykłe
- 2 jajka
- 2 truskawki do dekoracji
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Truskawki oraz zielony koperek umyć i osaczyć z wody. Koperek drobno posiekać. Bułki przekroić w górnej ich części, po czym wydrążyć środki. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka pokroić w kostkę i przełożyć do wydrążonych bułek. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, granulowanym czosnkiem i posypać zielonym koperkiem. Następnie całość posypać tartym serem gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Boczek wędzony zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko udekorować truskawkami.
Komentarze (0)