Ciastka z kremem jajecznym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2236
Ciastka z kremem jajecznym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 20 dkg mąki
  • 4 dkg cukru
  • 6 dkg masła
  • 3 dkg margaryny
  • 2 łyżki wody
  • Na krem:
  • 2 jajka
  • 6 dkg cukru
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 pomarańcza

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem, masłem, margaryną, wodą i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i na 2 godziny wstawić do lodówki. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać do nich mleko, szczyptę gałki muszkatołowej i utrzeć dokładnie na jednolitą masę. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyciąć foremką 14 kółek. Foremki wysmarować tłuszczem, wyłożyć je wyciętymi kółkami, uformować brzegi i wlać do nich masę jajeczną. Wierzch posypać pozostałą gałką muszkatołową. Napełnione foremki wstawić do piekarnika i piec w temperaturze do 150 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z foremek, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojoną pomarańczą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów