Ciastka z kremem jajecznym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2400
Składniki:
- Na ciasto:
- 20 dkg mąki
- 4 dkg cukru
- 6 dkg masła
- 3 dkg margaryny
- 2 łyżki wody
- Na krem:
- 2 jajka
- 6 dkg cukru
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 pomarańcza
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem, masłem, margaryną, wodą i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i na 2 godziny wstawić do lodówki. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać do nich mleko, szczyptę gałki muszkatołowej i utrzeć dokładnie na jednolitą masę. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyciąć foremką 14 kółek. Foremki wysmarować tłuszczem, wyłożyć je wyciętymi kółkami, uformować brzegi i wlać do nich masę jajeczną. Wierzch posypać pozostałą gałką muszkatołową. Napełnione foremki wstawić do piekarnika i piec w temperaturze do 150 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z foremek, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojoną pomarańczą.
Komentarze (0)