Pierogi ze szczypiorkiem i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3361
Pierogi ze szczypiorkiem i jajkiem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i całość roztrzepać trzepaczką. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojony szczypiorek. Smażyć przez 1,5 minuty, a potem wlać do tego roztrzepane jajka i smażyć do czasu, aż całość się zetnie z obu stron. Ścięte składniki ściągnąć z ognia, przestudzić i pokroić na kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki łyżką nałożyć usmażone składniki, po czym całość zlepić ręcznie.

Zlepione pierogi wrzucić do 2 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i odparować. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego odparowane pierogi i zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów