Bułki z jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1559
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka drożdży
- 0,5 szklanki mąki pszennej do rozrobienia drożdży
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, 0,5 szklanki mąki oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą. i dodać roztarte drożdże. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na małe kawałki, uformować z nich bułki, oprószyć kaszą manną i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i przekroić na połówki.
Następnie jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili ścięcia się białek. Gotowe wyciągnąć z wody i dodać do przekrojonych bułek.
Następnie jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili ścięcia się białek. Gotowe wyciągnąć z wody i dodać do przekrojonych bułek.
Komentarze (0)