Bułki z jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1559
Bułki z jajkami
fot. treehouse1977 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 0,5 szklanki mąki pszennej do rozrobienia drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, 0,5 szklanki mąki oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą. i dodać roztarte drożdże. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na małe kawałki, uformować z nich bułki, oprószyć kaszą manną i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i przekroić na połówki.

Następnie jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili ścięcia się białek. Gotowe wyciągnąć z wody i dodać do przekrojonych bułek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów