Ciasto maślane z dżemem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2344
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g gotowego dżemu wiśniowego
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie dodać do tego pokrojone drobno masło, wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wysmarować je dżemem wiśniowym. Potem całość zawinąć w jeden długi rulon i pociąć go nożem na 2,5 cm kawałki. Pocięte kawałki przełożyć wysmarowaną masłem okrągłą blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na złoty kolor, upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać sezamem.
Komentarze (2)
Przepis nie dziala.! 😡
Co to konkretnie znaczy, że przepis nie działa? ;)