Bułki krzyżowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1295
Składniki:
- 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 30 g suchych drożdży
- 4 jajka
- 1,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka anyżu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 szklanki wody przegotowanej i przestudzonej
- 0,5 kostki masła
Opis przygotowania:
Drożdże rozkruszyć na małe kawałeczki i przesypać do miski. Do rondla wlać wodę i mleko, dodać masło i ogrzewać na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się masła. Wtedy podgrzane składniki ściągnąć z ognia i przelać do drożdży w misce. Całość wymieszać, po czym wbić do tego jajka, wsypać, mąkę, cukier, sól i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno odstawać od rąk, a jeżeli tak się nie dzieje, należy podsypać je małą ilością mąki pszennej. Po wyrobieniu nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na równe kawałki, uformować z nich bułeczki i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przekroić nożem krzyżowo. Następnie miód przelać do kubka, podgrzać go lekko na małym ogniu i wysmarować nim bułki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)