Bułki dyniowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1351
Bułki dyniowe
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 g proszku do pieczenia do posypania ciasta
  • Ciasto:
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 g skrobi kukurydzianej
  • 140 g miąższu z dyni
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 120 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni pokroić w kostkę, przełożyć go do miksera i zmiksować na jednolitą masę.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wlać roztopione masło, dodać zmiksowany miąższ dyni i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe, małe kawałki i uformować z nich bułki.

Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów