Bułki dyniowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1351
Składniki:
- 4 g proszku do pieczenia do posypania ciasta
- Ciasto:
- 140 g mąki pszennej
- 140 g skrobi kukurydzianej
- 140 g miąższu z dyni
- 120 g cukru trzcinowego
- 120 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni pokroić w kostkę, przełożyć go do miksera i zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wlać roztopione masło, dodać zmiksowany miąższ dyni i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe, małe kawałki i uformować z nich bułki.
Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wlać roztopione masło, dodać zmiksowany miąższ dyni i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe, małe kawałki i uformować z nich bułki.
Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)