Poffertjes
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3106
Składniki:
- 50 ml syropu klonowego
- 30 g truskawek
- 3 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem. Mąkę gryczaną i pszenną przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać roztarte drożdże, wodę i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione nabierać łyżką i przekładać na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron ma i na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać cukrem pudrem. Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Obrane zmiksować mikserem i przełożyć do malej miseczki. Do drugiej miseczki przelać syrop klonowy i podawać wszystko na jednym talerzu.
Komentarze (0)