Poffertjes

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3106
Poffertjes
fot. Snowdrop Meringues & Berries / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 50 ml syropu klonowego
  • 30 g truskawek
  • 3 g drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem. Mąkę gryczaną i pszenną przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać roztarte drożdże, wodę i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione nabierać łyżką i przekładać na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron ma i na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać cukrem pudrem. Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Obrane zmiksować mikserem i przełożyć do malej miseczki. Do drugiej miseczki przelać syrop klonowy i podawać wszystko na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów