Bulion z makaronem, rzepą i krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 790
Składniki:
- 600 ml bulionu dashi
- 300 g makaronu ryżowego nitki
- 2 łyżki czarnego sosu sojowego
- 2 krewetki tygrysie
- 1 rzepa biała
- pęczek szczypiorku
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- sól
- Na ciasto:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Krewetki oczyścić z części niejadalnych, ale zostawić ogon. Rzepę oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, rzepę pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić przełożyć do miski.
Bulion dashi zagotować w rondlu, doprawić go do smaku sosem sojowym i zalać nim makaron w misce. Następnie dodać do tego pokrojoną w plastry rzepę i szczypiorek.
Przygotować ciasto: mąkę przespać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Wlać do tego wodę, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu w cieśnie tym zanurzyć oczyszczone wcześniej krewetki, a następnie włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Krewetki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju i dodać do potrawy w misce.
Bulion dashi zagotować w rondlu, doprawić go do smaku sosem sojowym i zalać nim makaron w misce. Następnie dodać do tego pokrojoną w plastry rzepę i szczypiorek.
Przygotować ciasto: mąkę przespać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Wlać do tego wodę, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu w cieśnie tym zanurzyć oczyszczone wcześniej krewetki, a następnie włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Krewetki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju i dodać do potrawy w misce.
Komentarze (0)