Bulion z makaronem, rzepą i krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 603
Bulion z makaronem, rzepą i krewetkami
fot. Michael Stern (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu dashi
  • 300 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 łyżki czarnego sosu sojowego
  • 2 krewetki tygrysie
  • 1 rzepa biała
  • pęczek szczypiorku
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Krewetki oczyścić z części niejadalnych, ale zostawić ogon. Rzepę oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, rzepę pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić przełożyć do miski.

Bulion dashi zagotować w rondlu, doprawić go do smaku sosem sojowym i zalać nim makaron w misce. Następnie dodać do tego pokrojoną w plastry rzepę i szczypiorek.

Przygotować ciasto: mąkę przespać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Wlać do tego wodę, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu w cieśnie tym zanurzyć oczyszczone wcześniej krewetki, a następnie włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Krewetki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju i dodać do potrawy w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów