Bulion z makaronem i szpeclami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1343
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g makaronu (gruba nitka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pęczek szczypiorku
- sól
- Szpecle:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka szczypta soli
- 2 łyżki mąki do oprószenia
Opis przygotowania:
Makaron nitki wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski.
Przygotować szpecle: mąką przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka i wyrobić gładkie ciasto. Następnie z wyrobionego ciasta urwać małe kawałki i oprószyć je mąką. Oprószone mąką kawałeczki ciasta wrzucić do 1,5 litra gotującej się wody i gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przygotowane wcześniej szpecle. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do makaronu w misce.
Bulion warzywny zagotować w rondlu, po czym wrzątkiem zalać wszystko na talerzu. Przed podaniem do spożycia, potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować szpecle: mąką przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka i wyrobić gładkie ciasto. Następnie z wyrobionego ciasta urwać małe kawałki i oprószyć je mąką. Oprószone mąką kawałeczki ciasta wrzucić do 1,5 litra gotującej się wody i gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przygotowane wcześniej szpecle. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do makaronu w misce.
Bulion warzywny zagotować w rondlu, po czym wrzątkiem zalać wszystko na talerzu. Przed podaniem do spożycia, potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)