Bulion z makaronem i szpeclami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1124
Bulion z makaronem i szpeclami
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g makaronu (gruba nitka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • Szpecle:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka szczypta soli
  • 2 łyżki mąki do oprószenia

Opis przygotowania:

Makaron nitki wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski.

Przygotować szpecle: mąką przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka i wyrobić gładkie ciasto. Następnie z wyrobionego ciasta urwać małe kawałki i oprószyć je mąką. Oprószone mąką kawałeczki ciasta wrzucić do 1,5 litra gotującej się wody i gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przygotowane wcześniej szpecle. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do makaronu w misce.

Bulion warzywny zagotować w rondlu, po czym wrzątkiem zalać wszystko na talerzu. Przed podaniem do spożycia, potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów