Bukiet warzwny w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1444
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 g fasoli Jaś
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 zielone szparagi
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 korzeń lotosu
- 1 mały seler
- 1 cukinia zielona
- 1 mały bakłażan
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- pęczek szczypiorku
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 2 godziny, potem ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Korzeń lotosu obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cukinie pokroić w cienkie plastry. Bakłażana pokroić w ćwiartki. Marchew z selerem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć do rondla, zalać bulionem warzywnym, po czym dodać do tego obraną ze skóry i pokrojona w cienkie plastry cebulę i kapustę białą. Składniki w rondlu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego przecier pomidorowy i ugotować do miękkości. Ugotowane ściągnąć z ognia i przelać do miski. Potem rozgrzać olej na dużej patelni, dodać do tego pokrojonego bakłażana, korzeń lotosu, paprykę, szparagi oraz cukinię. Oprószyć pieprzem, solą, wymieszać i smażyć razem na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę i wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz rukolą.
Komentarze (0)