Budyń serowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7715
Składniki:
- 250 g utartego ostrego sera żółtego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka rozetrzeć z żółtym serem, mlekiem, musztardą i bułką tartą. Doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z utartym serem. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, wlać do niego całą zawartość, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Gotowy budyń podajemy zaraz po zapieczeniu.
Komentarze (0)