Budyń czekoladowy z owocami, orzechami i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1844
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 100 g orzechów ziemnych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 banany
- 2 łyżki pokruszonej drobnmo czekolady
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 2 łyżki cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Do rondla wlać 400 ml mleka kokosowego, postawić je na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie do kubka wlać pozostałe mleko, wsypać do niego mąkę ziemniaczaną, pokruszoną czekoladę, cukier waniliowy, kakao i dodać żółtko jajka. Całość dobrze rozmieszać łyżeczką. Po rozmieszaniu przelać do gotowanego mleka w rondlu. Wszystko dobrze wymieszać i gotować do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Gotowy budyń ściągnąć z ognia, przelać do misek i udekorować pokrojonymi bananami, orzechami ziemnymi i czarnym sezamem.
Komentarze (0)