Budyń figowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1919

Składniki:

  • 25 dkg suszonych fig
  • 15 dkg czerstwej bułki
  • 6 dkg masła
  • 2 jajka
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • bułka tarta do wysypania formy
  • polewa owocowa

Opis przygotowania:

Bułkę namoczyć w mleku, figi pokroić na cienkie paseczki. Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru pudru ubić pienistą masę. Namoczoną bułkę wymieszać z paskami figi. Masło stopić w rondelku, lekko przestudzić i razem z ubitą masą żółtkową dodawać powoli do bułki. Z białek ubić sztywną pianę i dodawać łyżką do całości delikatnie mieszając. Wysmarować masłem formę budyniową, obsypać ją bułką tarta i przełożyć do niej całą zawartość. Formę umieścić w dużym garnku z wodą ( woda ma być do połowy formy) i całość gotować około 2 godzin. Po tym czasie fermę wyciągnąć z wody a gotowy budyń przełożyć do pucharków deserowych i polać gotowa polewą owocową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów