Budyń figowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1919
Składniki:
- 25 dkg suszonych fig
- 15 dkg czerstwej bułki
- 6 dkg masła
- 2 jajka
- 5 dkg cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- bułka tarta do wysypania formy
- polewa owocowa
Opis przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku, figi pokroić na cienkie paseczki. Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru pudru ubić pienistą masę. Namoczoną bułkę wymieszać z paskami figi. Masło stopić w rondelku, lekko przestudzić i razem z ubitą masą żółtkową dodawać powoli do bułki. Z białek ubić sztywną pianę i dodawać łyżką do całości delikatnie mieszając. Wysmarować masłem formę budyniową, obsypać ją bułką tarta i przełożyć do niej całą zawartość. Formę umieścić w dużym garnku z wodą ( woda ma być do połowy formy) i całość gotować około 2 godzin. Po tym czasie fermę wyciągnąć z wody a gotowy budyń przełożyć do pucharków deserowych i polać gotowa polewą owocową.
Komentarze (0)