Bucatini z tuńczykiem grillowanym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2229
Składniki:
- 40 g makaronu Bucatini
- 50 g świeżego lub mrożonego tuńczyka
- 15 dag wędzonego boczku
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka startego parmezanu
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu i przełożyć na makaron. Makaron z boczkiem posypać startym parmezanem. Tuńczyka oczyścić (i ewentualnie rozmrozić), podzielić na porcje, oprószyć pieprzem oraz solą i grillować na rozpalonym grillu z obu stron. Na grill położyć przekrojone na połowę pomidory, wylać na nie oliwę z drobno posiekaną natką pietruszki, czosnkiem i przypiec od spodu. Grillowaną rybę i pomidory przełożyć obok makaronu.
Komentarze (0)