Bucatini z tuńczykiem grillowanym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2229
Bucatini z tuńczykiem grillowanym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu Bucatini
  • 50 g świeżego lub mrożonego tuńczyka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu i przełożyć na makaron. Makaron z boczkiem posypać startym parmezanem. Tuńczyka oczyścić (i ewentualnie rozmrozić), podzielić na porcje, oprószyć pieprzem oraz solą i grillować na rozpalonym grillu z obu stron. Na grill położyć przekrojone na połowę pomidory, wylać na nie oliwę z drobno posiekaną natką pietruszki, czosnkiem i przypiec od spodu. Grillowaną rybę i pomidory przełożyć obok makaronu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów