Bruschetta z papryką i bakłażanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3210
Składniki:
- kilka kromek pszennego chleba
- 1 łyżka masła
- 1 mały bakłażan
- 1 mała czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
Opis przygotowania:
Bakłażana i paprykę umyć, a następnie pokroić w kostkę (po uprzednim usunięciu gniazda nasiennego z papryki). Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, wsypać odrobinę soli, dodać posiekaną cebulę, roztarty czosnek i smażyć całość przez około 3 minuty. Po tym czasie dodać bakłażana, wymieszać, a po około 5 minutach wsypać czerwoną paprykę i smażyć całość przez kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wsypać oregano, przyprawić całość do smaku według uznania solą i pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę.
Na dużej patelni rozgrzej masło z trzema łyżkami oliwy i zrumień kromki chleba z obu stron. Następnie wyłóż je na talerz i połóż na każdej przygotowane nadzienie.
Na dużej patelni rozgrzej masło z trzema łyżkami oliwy i zrumień kromki chleba z obu stron. Następnie wyłóż je na talerz i połóż na każdej przygotowane nadzienie.
Komentarze (1)
Ja lubię jeszcze posypać startym żółtym serem. Polecam wszystkim! Smaczne danie kuchni włoskiej. :)