Bruschetta z papryką i bakłażanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3028
Bruschetta z papryką i bakłażanem
fot. mstabbycat / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • kilka kromek pszennego chleba
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Opis przygotowania:

Bakłażana i paprykę umyć, a następnie pokroić w kostkę (po uprzednim usunięciu gniazda nasiennego z papryki). Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, wsypać odrobinę soli, dodać posiekaną cebulę, roztarty czosnek i smażyć całość przez około 3 minuty. Po tym czasie dodać bakłażana, wymieszać, a po około 5 minutach wsypać czerwoną paprykę i smażyć całość przez kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wsypać oregano, przyprawić całość do smaku według uznania solą i pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę.

Na dużej patelni rozgrzej masło z trzema łyżkami oliwy i zrumień kromki chleba z obu stron. Następnie wyłóż je na talerz i połóż na każdej przygotowane nadzienie.

Autor: olka

Komentarze (1)

Ja lubię jeszcze posypać startym żółtym serem. Polecam wszystkim! Smaczne danie kuchni włoskiej. :)

Podobne przepisy

Więcej przepisów