Bruschetta z krewetkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 10519
Bruschetta z krewetkami
fot. foodiesathome.com / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 krewetek tygrysich (mrożonych)
  • 5 dag tartego sera żółtego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki zielonych oliwek z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Bagietkę pokroić na kromki o grubości do 3 cm, posmarować 4 łyżkami oliwy z obu stron i zapiec na rumiany kolor w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Następnie wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Na bagietkę wyłożyć pokrojone w krążki oliwki. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Dodać do niego rozmrożone i oczyszczone z części niejadalnych krewetki i zrumienić. Do krewetek dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dodać tarty żółty ser. Kiedy ser zacznie się rozpływać, należy całość przełożyć na bagietkę z oliwkami. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów