Bruschetta z krewetkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10519
Składniki:
- 8 krewetek tygrysich (mrożonych)
- 5 dag tartego sera żółtego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 pomidory
- 2 łyżki zielonych oliwek z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 1 bagietka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Bagietkę pokroić na kromki o grubości do 3 cm, posmarować 4 łyżkami oliwy z obu stron i zapiec na rumiany kolor w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Następnie wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Na bagietkę wyłożyć pokrojone w krążki oliwki. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Dodać do niego rozmrożone i oczyszczone z części niejadalnych krewetki i zrumienić. Do krewetek dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dodać tarty żółty ser. Kiedy ser zacznie się rozpływać, należy całość przełożyć na bagietkę z oliwkami. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)