Ziemniaki z brukselką w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3989
Składniki:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg brukselki
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone ziemniaki, ugotowaną wcześniej brukselkę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Smażone składniki oprószyć przyprawą do ziemniaków, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać przecier pomidorowy. Całość dusić pod przykryciem 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)