Ziemniaki z brukselką w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3989
Ziemniaki z brukselką w sosie pomidorowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg brukselki
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone ziemniaki, ugotowaną wcześniej brukselkę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Smażone składniki oprószyć przyprawą do ziemniaków, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać przecier pomidorowy. Całość dusić pod przykryciem 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów