Brukselka z chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3056
Brukselka z chili
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 papryki czerwone chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • natka selera
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Brukselkę przekroić na połowy, po czym zalać 2 l lekko osolonej wody i razem z natką selera ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać ugotowaną brukselkę, pokrojoną paprykę oraz czosnek, oprószyć pieprzem i solą i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione składniki przełożyć na talerz. Dodać do tego gotowaną natkę selera oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Ocet ryżowy wymieszać z sokiem z limonki oraz cukrem, polać całą potrawę i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów