Brukselka z chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3056
Składniki:
- 500 g brukselki
- 3 łyżki oleju
- 2 papryki czerwone chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- natka selera
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Brukselkę przekroić na połowy, po czym zalać 2 l lekko osolonej wody i razem z natką selera ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać ugotowaną brukselkę, pokrojoną paprykę oraz czosnek, oprószyć pieprzem i solą i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione składniki przełożyć na talerz. Dodać do tego gotowaną natkę selera oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Ocet ryżowy wymieszać z sokiem z limonki oraz cukrem, polać całą potrawę i dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)