Brukselka z kalafiorem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1584
Składniki:
- 300 g brukselki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duży kalafior
- sól
Opis przygotowania:
Kalafiora oraz brukselkę umyć. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, po czym włożyć ją do rondla, zalać 1,5 lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w ćwiartki. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowanego wcześniej kalafiora i brukselkę. Całość dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)