Brukselka z boczkiem i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2032
Składniki:
- 300 g brukselki
- 20 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej brukselkę i smażyć ją do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas wyciągnąć je łyżką cedzakowa z gotującej się wody i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć pieprzem i solą.
Komentarze (0)