Brukselka z boczkiem i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2032
Brukselka z boczkiem i jajkami
fot. jules:stonesou / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej brukselkę i smażyć ją do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas wyciągnąć je łyżką cedzakowa z gotującej się wody i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć pieprzem i solą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów