Brukselka z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2497
Składniki:
- 400 g brukselki
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, umyć i przełożyć ją do rondla. Następnie zalać ją lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i pokroić w ćwiartki. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, przełożyć go do rondla i lekko go zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej brukselkę i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Śmietanę wymieszać z mąką w kubku i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą mielonego pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i podawać do spożycia.
Komentarze (0)