Brukselka smażona z daltylami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1198
Składniki:
- 400 g brukselki
- 350 g suszonych daktyli bez pestek
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, potem przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego ugotowaną wcześniej brukselkę i sparzone daktyle. Całość oprószyć bułką tartą i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż brukselka się zarumieni. Wtedy wszystko ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)