Brokuł z pszenicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 728
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- sól
- Sos:
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie brokuła odcedzić i wyłożyć na talerz. Dodać do niego ugotowaną wcześniej pszenicę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie paski i dodać do potrawy. Mleko kokosowe wymieszać z mąką kukurydzianą w rondlu, doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i polać tym całość.
Komentarze (0)